Fotorondreis Zuidelijk IJsland

Jökulsárlón 1

Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland

Jökulsárlón 2

Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland      

Jökulsárlón 3

Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland

Jökulsárlón 4

Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland  

Jökulsárlón 5

Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland

Jökulsárlón 6

Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland  

IJsland 1

IJsland 2

IJsland 3

IJsland 4

Skógafoss

De Skógafoss is een 60 meter hoge en 25 meter brede waterval in het zuiden van IJsland

Kleurrijk staal

Gekleurde stalen tonnen.  

Thorsmork 1

Þórsmörk is een heuvelachtig gebied in het zuiden van IJsland. Het is naar de Germaanse god Thor (Þór in het IJslands) genoemd. Þórsmörk betekent zoiets als 'bos van Thor'. Aan de noordkant stroomt de rivier de Markarfljót, aan de zuidkant de Krossá. Het beschermde natuurgebied is zeer groen en er zijn onder andere veel berkenbomen. Dat is opmerkelijk, omdat bomen op IJsland vrijwel niet voorkomen. Omdat het zo ingesloten is door hogere bergen, heeft het gebied een relatief warm en beschermd klimaat, wat ook blijkt uit het groene karakter. De hogere bergen zijn bedekt door de gletsjers Tindfjallajökull en Eyjafjallajökull. In het zuidoosten ligt de gletsjer Mýrdalsjökull, de op een na grootste gletsjer van IJsland. De ijskoude rivier de Krossá komt van de Myrdalsjökull. Deze rivier is zeer onvoorspelbaar en gevaarlijk om met een (4WD) auto over te steken. Hij is zeker niet gemakkelijk te voet te doorwaden, maar er is een brug.

Thorsmork 2

Thorsmork 3

Strokkur 1

De Strokkur is een geiser in het zuidwesten van IJsland. Op een steenworp afstand ligt Geysir, de geiser waarvan de naam gebruikt werd om dit natuurlijke fenomeen een naam te geven. De Strokkur heeft regelmatige erupties om de 4 tot 8 minuten. De Strokkur werd na een aardbeving in 1789 actief en bleef ruim honderd jaar regelmatig tot uitbarstingen komen. Door een aardbeving in 1896 werd de watertoevoer van de geiser geblokkeerd, waardoor deze inactief werd. In 1963 werd de waterweg door de lokale bevolking schoongemaakt en sindsdien heeft de geiser weer regelmatig erupties. De geiser is 23 meter diep. Daar heeft het water een temperatuur van 120°C, maar door de heersende druk gaat het water niet koken. Op 16 meter diepte is de druk laag genoeg geworden, en kan het hete water tot dampvorm overgaan. Deze plotseling ontstane damp zoekt zich een uitweg, en sleurt de bovenliggende waterkolom met zich mee. Een eruptie is het gevolg.

Strokkur 2

De Strokkur is een geiser in het zuidwesten van IJsland

Dyrhólaey

Dyrhólaey is een berg van tufsteen in het zuiden van IJsland

Íngólfshöfði

Íngólfshöfði is een klein rotseiland aan de zuidkust van IJsland. Het is zo’n 1200m lang, 750m breed en 76m hoog. De kliffen zitten vol met vele vogels. Vaak worden hier zeekoeten, alken, stormvogels, drieteenmeeuwen en grote jagers gezien.  

Papegaaiduikers 1

Íngólfshöfði is een klein rotseiland aan de zuidkust van IJsland. Het is zo’n 1200m lang, 750m breed en 76m hoog. De kliffen zitten vol met vele vogels. Op het eiland leven en broeden ook zo’n 300.000 papegaaiduikers. Ze worden ook wel de clown’s onder de zeevogels genoemd, dit vanwege zijn kleurrijke snavel en grappige gezichtsuitdrukking.  

Papegaaiduikers 2

Papegaaiduikers dobberen hun hele leven op volle zee en komen alleen aan land om voor het nageslacht te zorgen. Dat doen ze pas vanaf hun vijfde levensjaar. Ergens in april komen ze plotseling massaal aan land waar ze broeden in grote kolonies. Dit doen ze op de kliffen aan de kust, hier nestelen ze zich in holen in de bodem.
 
Papegaaiduikers zijn bijzonder handig in het vasthouden van vele vissen tegelijk. De binnenkant van hun snavel zit vol weerhaakjes waar de vis met de tong tegenaan wordt gedrukt. Hierdoor kunnen ze er b.v vijf vasthouden en nummer zes vangen.

Grote jager

De grote jager (Stercorarius skua) is het grootste lid van de jagers of roofmeeuwen. De grote jager is een rover. Hij achtervolgt andere vogels, bijvoorbeeld meeuwen, tot deze hun prooi laten vallen of uitbraken. Soms doodt hij zijn slachtoffers zelfs.  

Svínafellsjökull

De Svínafellsjökull ("Varkensberggletsjer") is een kleine gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. De Svínafellsjökull ligt ten oosten van de Hafrafell en ten westen van de bergen Svínafellsfjall ingeklemd. Het smeltwater wordt via de Svínafellsá en vervolgens de Skeiðará naar zee afgevoerd. Deze Skeiðará vloeit met zeer vele armen door de enorme Skeiðarársandur.

Landmannalaugar 1

Landmannalaugar (betekenis: hete bronnen in het land van de mensen uit het gebied Land (een gebied rond de plaats Hella)) is een dal in het binnenland van IJsland, ten oosten en niet ver van de beroemde vulkaan de Hekla. Het dal is bekend vanwege zijn ryolietgesteente. De omringende ryolietbergen zijn zeer kleurrijk: geel, rood, bruin en grijsgroen. Kenmerkend van dit gesteente is dat reeds een klein beetje zonlicht de bergen als het ware doet oplichten, waardoor ze er vaak heel "helder" uit zien. Het lavaveld Laugahraun, dat in het dal uitkomt, bevat veel van het zeldzame obsidiaan, een zwart glasachtig gesteente dat ook wel vulkanisch glas wordt genoemd. Aan de voet van het lavaveld ontspringen hete en koude bronnen. De hete zwavelbronnen komen uit in een beekje, en maken dat men hier ook bij koud weer uitstekend kan baden. Het gebied is onderdeel van het natuurreservaat Fjallabak.

Landmannalaugar 2